Amit én látok a Notre-Dame-ügy körül



Ha feltenném a kérdést, hogy miért fontos számodra a Notre-Dame, tudnál válaszolni? Mért osztottad meg a lángoló templomot? Mért tett ez téged szomorúvá? Mért szakadt meg a szíved - az emoji szerint, amit használtál - ?

Sokan mondanátok, hogy egy remekmű, egy gyönyörű örökség, vagy épp a kereszténység szimbóluma. De jó! És itt megállunk. Igen, valóban csodálatos és értékes (volt) . De azért vagyunk szomorúak, mert egy remekmű leégett, vagy azért, mert tényleg fontos számunkra a kereszténység? Szeretném, ha kicsit reálisan látnánk a dolgokat, és ha a Notre-Dame-ot nem a külsőségei miatt, hanem amiatt siratnánk, ami mögötte van, és amiért 1163-ban megépítették, Istenért.


Az utóbbi 2 napban a Facebook-ismerőseim 90%-a megosztotta a lángoló templomot. Mért mondom ezt? Talán baj lenne? Nem az a baj, hogy siratunk valamit, az a baj, ha még azt sem tudjuk, hogy mit. Fontos számunkra a templom, a kereszténység? Tényleg? Mikor voltunk utoljára templomban? Mikor imádkoztunk utoljára? Mikor tettünk önzetlenül valami jót a körülöttünk levő emberekkel? Ha ennyire fontos nekünk a templom épülete, mért nem vagyunk ott vasárnaponként a szentmisén és próbálunk meg Isten igéje szerint élni? Legalább egy picit. Akkor majd joggal mondhatjuk, hogy szomorúvá tesz a Székesegyházat lángokban és a keresztényeket szenvedni látni.

Amit én látok a Notre-Dame-ügy körül, az az, hogy az épület, a templom fontos, de az akit szimbolizál, aki benne él, az már kevésbé. Istent valahogy kihagytuk a sztoriból, és csak egy turisztikai látványosság maradt meg bennünk.

Sírunk a templomért? Sírjunk Nagypénteken a kereszt alatt is.

(Ezt a pár sort nem ítélkezésként fogalmaztam meg, hiszen mindenkinek szíve joga abban hinni, amiben szeretne, és azt osztani meg, amit szeretne. És természetesen, akinek nem inge, ne vegye magára. Csupán furcsa volt számomra ateista emberektől szomorú reakciókat látni a templom lángolására. Akkor most mit is siratunk?! )

Áldott Húsvéti Ünnepeket!



Megjegyzések

  1. Ez mind így van, jó lenne kicsit magunkba nézni. Annyit viszont megjegyeznék, hogy 1163-ban sem Istenért, Istennek építettek ilyen hatalmas és díszes templomot, pont azért építették ilyenre, hogy az emberek úgy csodálják, ahogy ma csodálják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Ez még szomorúbb.. nem Istenért építeni templomot, hanem azért, hogy mások legyen miben gyönyörködjenek. " Ne gyűjtsetek kincseket magatoknak a földön, gyűjtsetek kincseket magatoknak a mennyben, mert ahol a kincsetek, ott lesz a szívetek is " - Istennek nem számít a giccs. Nekünk sem kellene. Dehát ez van:)

      Törlés
  2. A kereszténység "Biblia elnevezést" viselő szent könyve a megmondhatója annak a kinyilatkoztatásnak, amely szerint "az élő Isten nem lakik emberi kezek által emelt templomokban. Ezt a kinyilatkoztatást, mind a Krisztus előtti, mind pedig -utáni íratokban megtaláljuk. A Kr. utáni Írások Apostolok Cselekedetei című könyvében, legalább két helyen találjuk ezt a kinyilatkoztatást. Ez nagy vigasztalásunkra szolgál, amely szerint nem az Élő Isten (Elohim) templomát lobbantották lángra.
    A különleges tervezéssel és nagy gonddal megépített "isten-hajléknak" nevezett templom felgyújtásával azoknak az utódai vádolhatók, akikről a János apostol és evangélista nevével fémjelzett evangélium, már az indulásánál, az első szavainál említést tesz: "tulajdonába jöve (jött), de övéi őt be nem fogadák." Miért nem fogadták be? A 8. fejezet bővebben kifejti: Azért nem fogadták be, mert nem szerették. Az a személy pedig, akit visszautasítottak "az ördög atya leszármazottai" jelzővel ihlette őket. Ján. ev. 8:44)
    A pénz, amelynek birtokosai az "Ördög atya leszármazottai", minden bajnak a gyökere is. Ezt is a keresztények megszentelt könyvében, mint kinyilatkoztatást találjuk meg. "Minden baj gyökere ugyanis a pénz utáni sóvárgás. Így néhányan, akik törik magukat utána, már elpártoltak a hittől, és sok bajba keveredtek." (1 Tim. 6:1O) Szent István Társulat Fordítása
    Az idézetben szereplő "néhányan" kifejezés, mitha egy az egyben arra a föld lakosságának 2 százalékát kitevő csoportra utalna, akik a föld javaiból 98%-nyit birtokolnak. Ezek után nem nehéz belátni, hogy a Terra nevű bolygó lakossága létszámának 98 százaléka, a bolygó javaiból, csak 2%-nyi arányban részesedik. A pénz birtokában lévő ördög atya leszármazottai ilyen atrocitások végrehajtásán fáradoznak, mint a New York-i tornyok leégetése, utóbb pedig a Párizs-i Mi Asszonyunk elnevezést viselő székesegyház lángba borítása. Sajnos a pénz birtoklói szövetségben a "sátán leszármazottaival" ilyen, az emberiség számára óriási károkat jelentő, az ők nézőpontjukból dicső-, hős tetteknek számító, az emberiséget elszomorító és kiszolgáltatottságban tartó cselekményekkel dicsekednek. A történelmet áttekintve, a különböző nagy birodalmak vezetői a múltban is hajtottak végre a világ legnagyobb könnyelműségével súlyos atrocitásokat (lásd pl. az Alexandria-i könyvtár felgyújtása, Róma lángok martalékának adása Néró császár idejében). Nincs új a Nap alatt, amik megtörténtek, ezután is meg fognak történni, a történészek az emberiség történelmének a megismétlődését látják a történésekben. A történelem ismételi önmagát - vallják a történelem kutatói. A világbirodalmak meggondolatlan vezetői által végrehajtott ember-ellenes cselekedetek végül a "Boruljatok reánk hegyek" felkiáltáshoz vezette őket. Nem lesz másként ebben a globalizálódás, meg Új Világrend elnevezésekkel fémjelzett társadalomban sem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése