Üzenet az érettségiző diákoknak, szülőknek és tanároknak

Már csak 1 hétvége választja el a vizsgáktól az érettségizőket, köztük engem is. Néhány hete találtam egy videót, amit úgy gondolom, mindenkinek látnia kell, aki érintett valamilyen formában a következő időszakban. Mivel a videóban angolul hangzik el a szöveg, úgy döntöttem lefordítom. ( Csakis a szülők érdekében, hisz mi ügyes B2-es angolosok vagyunk, ugyebár 😄 )

Idézem:

Tanár : - Jól van, gyerekek! Csendesedjetek el! Köszönöm. Hamarosan elkezdődnek a vizsgák. Ezek a vizsgák meg fognak titeket határozni. Ezek a jegyet fogják meghatározni, hogy melyik egyetemre kerültök be, és hogy milyen munkahelyen fogtok tudni dolgozni. Ezek a vizsgák nagyon fontosak, és szeretném, ha komolyan vennétek őket! Ezek a vizsgák meg fogják határozni azt, hogy mivé váltok az életben. 

J.S. átveszi a szót egy levéllel a kezében :
 - Elnézést, asszonyom! Ezt a levelet egy szingapúri tanár írta, és szerintem nagyon fontos, hogy a tanárok, a szülők és a diákok is hallják:

" Kedves Szülők! A gyerekeitek vizsgái hamarosan elkezdődnek. Tudom, hogy nagyon idegesek, hogy a gyerekeik jól teljesítsenek, de kérem emlékezzenek arra, hogy a vizsgázó diákok között van egy művész, aki nem kell, hogy értse a mateket, egy vállalkozó, akit nem érdekel a történelem vagy az angol irodalom, egy zenész, akinek a kémia jegyei nem számíanak, egy sportoló, akinek a fizikai erőnléte sokkal többet számít, mint a fizika jegyei. Ha a gyerekeik jó jegyeket kapnak, az nagyszerű! De hogyha nem, kérem, ne vegyék el tőlük az önbizalmukat és a méltóságukat! Mondják nekik, hogy minden RENDBEN van, ez csak egy vizsga. Sokkal nagyobb dolgokra vannak elhívva az életben. Mondják el nekik, hogy az eredményeiktől függetlenül szeretik őket, és nem ítélik el őket! Kérem tegyék ezt meg, és mikor megteszik, nézhetik a gyereküket, ahogy meghódítja a világot. Egy gyenge jegy a vizsgán nem fogja elvenni tőlük az álmaikat vagy a tehetségüket. És kérem, ne gondolják azt, hogy ebben a világban csak az orvosok vagy a mérnökök boldogok! Mély üdvözlettel, P. " 

És itt az én üzenetem - folytatja J. - A vizsgák fontosak. de nem jelentenek mindent! A jegyek jók, de nem azok határoznak meg! Ne engedd, hogy egy vizsga vagy egy jegy meghatározza az egész jövőd! Sokkal több potenciál van benned! És emlékezz arra, amit Albert Einstein mondott : Mindenki zseni, de hogyha egy halat arról ítélsz meg, hogy mennyire tud fára mászni, az egész életét úgy éli le, hogy hülye. Ne engedd, hogy más emberek sikerértékei a tieiddé váljanak!

Az eredeti videót ide  kattintva megnézhetitek.

Sok sikert mindenkinek! És nyugi, ez csak egy vizsga! 😌


Megjegyzések